Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

cocoon κυπρος

«Ανακοινώνουμε με κάθε υπερηφάνεια την απελευθέρωση της Ντέρνας, πόλης αγαπητής σε όλους τους Λίβυους», ανέφερε ο στρατάρχης Χάφταρ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κάνοντας λόγο για μια «ένδοξη ημέρα» και υποσχόμενος στους κατοίκους της πόλης «μια νέα εποχή ελευθερίας, ασφάλειας και ειρήνης».


cocoon κυπρος

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του αυτοανακηρυγμένου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), τον οποίο διοικεί ο Χάφταρ, είχε γνωστοποιήσει ότι οι δυνάμεις του «κατέλαβαν εξ εφόδου το τελευταίο οχυρό της οργάνωσης Αλ Κάιντα», στο κέντρο της πόλης.


Η Ντέρνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο μιας ετερόκλιτης συμμαχίας ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων, που εναντιώνονται τόσο στον Χάφταρ, όσο και στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).


βραδυνες ειδησεις σταρ

σομπες υγραεριου λαμια

Ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε την 7η Μαΐου την έναρξη μιας επιχείρησης ευρείας κλίμακας για να «απελευθερωθεί» αυτή η παραθαλάσσια πόλη των 150.000 κατοίκων, που βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης και αποτελούσε ιστορικά προπύργιο ριζοσπαστών ισλαμιστών στην ανατολική Λιβύη.


Μαύρο πρόβατο για τους ισλαμιστές, ο Χάφταρ υποστηρίζει την παράλληλη κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εξουσία της στην ανατολική Λιβύη και αμφισβητεί τη νομιμοποίηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που εδρεύει στην Τρίπολη κι αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.


Κατηγορείται από τους επικριτές του ότι αποπειράται να απαλλαγεί από τους αντιπάλους του χαρακτηρίζοντας τους συλλήβδην τρομοκράτες και ότι σκοπός του είναι να αρπάξει την εξουσία, να επιβάλλει στρατιωτική δικτατορία σε όλη τη χώρα.


Στην ομιλία του, ο Χάφταρ εξέφρασε ικανοποίηση για τις «αλλεπάλληλες συντριπτικές νίκες» των δυνάμεών του στη Ντέρνα και την ανακατάληψη την περασμένη εβδομάδα της λεγόμενης πετρελαϊκής ημισελήνου, του πνεύμονα της οικονομίας της Λιβύης, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.


Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΛΕΣ από τον Σεπτέμβριο του 2016, πριν μια αντίπαλη συμμαχία παραστρατιωτικών ομάδων επιτεθεί τη 14η Ιουνίου στους τερματικούς σταθμούς Ρας Λανούφ και ες Σίντερ, δυο από τις κυριότερες εγκαταστάσεις μέσω των οποίων το λιβυκό πετρέλαιο εξάγεται στο εξωτερικό.


Αφού οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν την περιοχή μία εβδομάδα αργότερα, ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος όλων των εγκαταστάσεων υπό την κατοχή του «στρατού» του παραδίδεται στην εταιρεία πετρελαίου της παράλληλης κυβέρνησης.


Μέχρι εκείνη τη στιγμή τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις διαχειριζόταν η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ), η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη κι είναι αρμόδια για τις εξαγωγές πετρελαίου, κάτι που έχει αναγνωριστεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Την απόφαση του Χάφταρ απέρριψαν και απαίτησαν να ανακληθεί δυτικές κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η διαχείριση των εγκαταστάσεων και των εσόδων πρέπει να παραδοθεί ξανά στην ΕΕΠ.


Αλλά το στρατόπεδο του Χάφταρ καταγγέλλει πως τα έσοδα από το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούνται παραστρατιωτικές και «τρομοκρατικές» οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον της πετρελαϊκής ημισελήνου.


Ο Χάφταρ υποστήριξε την Πέμπτη ότι «ο κόσμος θα έπρεπε να εκφράσει τις ευχαριστίες του και την αναγνώρισή του» στους άνδρες του, που μάχονται εναντίον «της τρομοκρατίας».


«Αντ' αυτού, (ο ΟΗΕ) επιβάλλει εμπάργκο όπλων στις δυνάμεις μας και κάνει τα στραβά μάτια στη χρηματοδοτική στήριξη και τα όπλα που δίνονται στους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο στρατάρχης.


Ο ΟΗΕ επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από το 2011, αλλά οι πρωταγωνιστές της σύρραξης που συνεχίζεται στη χώρα παρακάμπτουν την απαγόρευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου